Grundkurs i Motiverande Samtal - DISTANS

Den här utbildningen vänder sig till yrkesverksamma som vill lära sig en effektiv och motivationsinriktad samtalsmetod och motsvarar 3 dagars grundkurs i Motiverande samtal (MI). MI är ett evidensbaserat förhållningssätt och kommunikationsstil som syftar till att höja motivationen till att genomföra förändring hos individen. Inom MI lägger man stor vikt vid det empatiska förhållningssättet och därigenom skapas bättre förutsättningar för att en förändring ska bli möjlig. Detta sker bland annat genom att förstärka klientens känsla för egen kompetens, vilja och beredskap.

Utbildningen ger dig de viktigaste, grundläggande färdigheterna och redskapen för hur du kan använda MI i ditt dagliga arbete.



Målgrupp

MI rekommenderas av Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer som stöd inom flera olika områden där en person kan behöva genomföra livsstilsförändringar. Utbildningen riktar sig till alla yrkesverksamma som i sitt arbete motiverar andra människor till förändring, exempelvis inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, psykiatri, behandlingshem, arbetsförmedling och skola. Deltagarna behöver inga förkunskaper.



Arbetsform

Detta är en webbaserad utbildning där all kommunikation sker på distans – via telefon, dator eller surfplatta. Undervisningen är framtagen av utbildaren Carina Bång som har stor erfarenhet av att hålla MI-utbildningar (över 300 utbildningar inom främst kommunen) samt skapa web- och distansutbildningar (för Skövde Högskola m.fl.) Innehållet varvas med videosamtal med utbildaren, inspelade föreläsningar, filmvisningar, individuella övningar och inlämningsuppgifter, inspelning av samtal och feedback på samtal.

Då stort fokus ligger på individens eget deltagande är kursen metodiskt utformad för att skapa engagemang, förenkla inlärningsprocessen och främja användandet av metoderna i individens arbete.


Kursupplägg

Materialet släpps på den här plattformen (Teachable) var fjärde dag (sedan dagen du registrerade dig). Materialet släpps totalt 6 gånger = 6 halvdagar (motsvarar 3 heldagars grundkurs). Vi kallar de här tillfällena för "Träffar".

Träffarna släpps därmed som följande:

  • Träff 1 - Dagen för registrering
  • Träff 2 - 4 dagar efter registrering
  • Träff 3 - 8 dagar efter registrering
  • Träff 4 - 16 dagar efter registrering
  • Träff 5 - 20 dagar efter registrering
  • Träff 6 - 24 dagar efter registrering
Tillgång: Som deltagare har du full tillgång till kursinnehållet 6 månader från dagen du registrerade dig här på Teachable. Därefter upphör registreringen och du kommer inte längre ha möjlighet att logga in på kursen.




Kursinnehåll – översikt

- MI-processen
- Motivation, diskrepans och ambivalens
- Viktiga komponenter för motivation
- Förändringshjulet (av Proschaska & Diclemente)
- Uppmärksamma och framkalla förändringsprat
- BÖRS (Bekräfta, Öppna frågor, Reflektivt lyssnande, Summera)
- Strategier och samtalsverktyg
- Att hantera motstånd – Disharmoni och dämpa bibehållandeprat
- Fallgropar för samtalsledaren
- Inspelning och feedback på samtal av utbildaren
- Kursintyg på genomförd grundkurs



Praktisk information

Datum: Rullande kursstart. Ta kontakt med utbildaren Carina Bång innan eller efter er anmälan och vi kommer överens om startdatum för kursen: [email protected].

Den största delen av kursmaterialet tar du som deltagare del av då det passar dig. Videosamtalen bokas in tillsammans med Carina Bång.

Kostnad: 4 600 kr exkl. moms (5 750 kr inkl 25 % moms, varav moms 1 150 kr)

Du behöver: Dator/telefon med internetuppkoppling, högtalare & mikrofon el. hörlurar.

Kurslitteratur: 1 st bok (ingår ej i kurspriset): Motiverande samtal: att hjälpa människor till förändring av William R. Miller & Stephen Rollnick (2013). Finns bland annat på Adlibris och Bokus näthandel.


Din handledare


Carina Bång
Carina Bång

Carina Bång

Beteendevetare, cert. CRAFT-terapeut och supervisor i CRAFT. Medlem i Ph.D. Robert Meyers Associates, utbildare i Motiverande samtal och medlem i MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers)

Mitt namn är Carina Bång och är stolt över att vara Nordens första certifierade CRAFT-terapeut, kodare och handledare. CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) är ett evidensbaserat program som syftar till att stödja anhöriga till någon med beroendeproblem att både förbättra sitt eget mående och uppmuntra sin närstående till förändring och behandling. Min erfarenhet är att CRAFT är särskilt hjälpsamt för föräldrar till någon med beroendeproblem. Jag ingår i Ph.D. Robert Meyers Associates. Min handledare är grundaren av CRAFT, Ph.D. Robert J. Meyers. Sedan 2017 är jag även certifierad i CRA (Community Reinforcement Approach) och ACRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) samt får certifiera andra i dessa program på svenska.

Min mamma har återberättat att jag vid 16 års ålder högtidligt förmedlade att ”I mitt liv ska jag bekämpa narkotika”. Tydligen hade jag redan då en klar bild av att jag ville hjälpa personer drabbade av beroendesjukdomen. Sedan företagets start (2006) har jag hållit över 200 kurser i Motiverande samtal (MI) och därtill utbildar jag i CRAFT, Återfallsprevention och Att behandla samsjuklighet. I mån av tid tar jag även emot personer för individuella samtal.

Sedan 2006 har jag engagerat mig i de anhörigas situation och har publicerat två böcker som stöd för anhöriga drabbade av någon annans beroendeproblem. Boken ”Du är viktig!” (2017) vänder sig till anhöriga och specifikt föräldrar till en ungdom/vuxet barn med alkohol- eller drogproblem. 2012 publicerade jag boken ”Släpp kontrollen – Vinn friheten” som vänder sig till personer som drabbats av drog- och alkoholberoende i nära relationer. Sedan december 2019 är jag en del av Insidans Expertpanel i Dagens Nyheter, där jag svarar på frågor som rör anhöriga och beroende.

I november 2023 publicerades även boken ”Beroende i praktiken: Förstå, bemöta & samverka” där jag är medförfattare och bland annat skriver om motivation, vad som påverkar förändring, samtalsledarens färdigheter och anhörigas situation. Boken riktar sig främst till yrkesverksamma och ger en fördjupad insikt om beroendeutveckling och effektiva verktyg för att skapa förändring.

*CRA – Community Reinforcement Approach (för personer med missbruksproblematik)
*A-CRA – Adolescent Community Reinforcement Approach (för ungdomar med missbruksproblematik)


Varmt välkomna!

Kom igång!